Elektrische auto’s

Natuurlijk, als het kan zijn we zuinig op het milieu. Maar zo vaak gebeuren er dingen die twijfelachtig zijn of het echt goed is voor het milieu. Denk maar aan de BIOmassa. Daar gaan we het ook nog over hebben maar eerst ….

De elektrische auto’s. Er is geen twijfel dat als je elektrisch rijdt dat daar waar je rijdt minder uitstoot is. Maar als je alles vanaf productie tot aan het recyclen van een elektrische auto alles op rijtje zet ze wereldwijd goed zijn voor het milieu wordt meer en meer aan getwijfeld.

Laten we ook eens kijken naar praktische problemen van elektrisch rijden. We zien nu al in bijvoorbeeld Californië dat de energie leveranciers vragen vanaf rond 6 uur tot 8 uur ’s avonds geen Electra te gebruiken die niet perse op dat moment nodig is.

Huishoudelijk, zoals wasmachines maar ook opladen van elektrische voertuigen. Want het systeem kan overbelast raken en uitvallen. Hetgeen al regelmatig gebeurt.

Ook in Nederland zullen grote aanpassingen nodig zijn aan kabels en elektriciteit huisjes. Hoeveel laadpalen kunnen we plaatsen en wat voor effecten hebben al die bundels met kabels in de grond.

Het is dus maar de vraag of we het aantal laadpalen kunnen laten meegroeien met het aantal elektrische auto’s. Voor mensen met eigen oprit geen probleem, maar in de straten met rijtjes woningen en flats ziet dat er anders uit.

Een auto kan natuurlijk snel opgeladen zijn, maar zijn mensen bereid ’s avonds om 10 uur de auto elders te parkeren zodat een ander de paal kan gebruiken?? Hoe lang duurt het voordat mensen op de vuist gaan over het gebruik van een laadpaal.

Veel mensen gaan op wintersport met de auto. Dat de actieradius van een elektrisch auto bij koud weer veel kleiner is dan bij zomers weer is duidelijk. Dus veel laden op weg naar de sneeuw.

Maar deze week nog waren de enorme files in het nieuws van gestrande automobilisten in de kou en sneeuw. Als U weleens naar de Alpen gereden bent in de winter komt dit bekend voor. Een elektrische auto wint geen eigen energie als hij stilstaat en de kachel
gebruikt (veel) energie.

Het kan dus zomaar gebeuren dat de accu’s leeg raken. Dan maar hopen dat er dekens in de auto zijn en als de file oplost alles weer gaat rijden? Nou alles, niet de elektrische auto’s met lege accu’s
in de file. Die staan stil en blijven stil staan. Hoe meer elektrische auto’s op de weg hoe meer er blijven staan.

U kunt het overdreven vinden maar je zal maar stil komen te staan in de kou met de kids op de achterbank. Ik hou het wel bij mijn hybride auto. Schoon in de stad en zekerheid op lange en koude afstanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.